În fiecare casă, pregătirile pentru sărbători încep cu alegerea bradului și a podoabelor care vor completa atmosfera de poveste a Ajunului
Prima dilemă care apare în multe case de cîțiva ani buni este legată de alegerea bradului. Și asta după ce brăduții artificiali, care mai de care mai frumoși, fac concurență bună brazilor naturali, și la preț și la aspect. În plus, brazii artificali au votul celor care luptă pentru protecția mediului. Nici un brad artificial nu poate înlocui însă farmecul pe care îl aduce mirosul proaspăt de cetină al bradului natural, argumentează tradiționaliștii. Care au găsit și soluția ecologică de a proteja pădurile: braduți de Crăciun la ghiveci.
Ornamente recycling chic
Pentru Crăciunul 2010 specialiștii în design recomandă globuri voluminoase sau figurine creative și delicate, îngeri, clopoței sau personaje de basm. Beteala clasică e demodată de cîțiva ani buni. În locul ei puteți folosi șiraguri de mărgele sau ghirlande din materiale naturale, conuri de brad, frunze în bronz sau panglici din materiale fine satin, organza sau tul. Un look natural poate fi obținut și cu ornamente realizate din lemn, bumbac sau sticlă. Se pot combina decorațiuni vintage (elemente de colecție, care poartă patina vremii), cu ornamente noi și strălucitoare, pentru a crea o atmosferă originală, un «recycling chic», cum se numește acest trend la nivel internațional, a explicat Vlad Simion, designerul brazidecraciun.ro. În materie de culori, nuanțele de mov sînt încă în trend. Alte culori cu popularitate în acest sezon de Crăciun sînt roșul, argintiul, griul, verdele vibrant, portocaliul, galbenul lămîie, auriul și arămiul. Vîrful trendului internațional este reprezentat de decorațiunile în nuanțe de maro, eventual ornate cu sclipici, care dau senzația de îngheț. Aceste nuanțe de maro-bronz-arămiu conferă bradului eleganță, susțin specialiștii.
Luminițe
Luminile care scaldă bradul pot deveni punctul de vîrf al efectului pe care vreți să-l creați. Cu cît beculețele sînt mai multe și mai mici, cu atît bradul va părea acoperit cu o ploaie de stele. Asigurați-vă însă că instalația e corect executată electric, că beculețele sînt bune și că priza la care este conectată toată rețeaua e în bună stare. Alegerea culorilor luminițelor este esențială pentru a contura imaginea de ansamblu a aranjamentului. Aceasta trebuie să fie în ton cu cromatica celorlalte decorațiuni din brad. Încă se poartă aranjamentele într-o singură culoare.
Cum menținem bradul proaspăt?
Dacă încăperea în care va sta bradul de Crăciun e mai caldă, e bine să așezăm pomul într-un ghiveci încăpător și să-l udăm zilnic ca pe o floare. Putem, de asemenea, să fixăm capătul tulpinii, o dată cu suportul, într-un vas cu apă. Atenție, în acest caz e bine să tăiem oblic trunchiul pe o înălțime de 5 cm, pentru o mai bună absorbție. În prima zi, bradul va avea nevoie de aproximativ 4 l de apă, apoi, în celelalte zile, de cîte un litru. Apa trebuie schimbată la cel mult două zile o dată. Așa, avem șansa să păstrăm crenguțele verzi, ca atunci cînd l-am adus din pădure, cam trei săptămîni. Bradul artificial are o rezistență fără limite. Iar investiția făcută într-un an se amortizează în timp. Ba chiar ar putea fi o afacere, avînd în vedere că brazii naturali se scumpesc văzînd cu ochii de la an la an. Bine păstrat de la un Crăciun la celălalt, braduțul artificial nu are nevoie de nici o îngrijire specială. Ramurile sale maleabile permit camuflarea ideală a firelor instalației electrice. Un sfat! După instalarea pomului pe suport, așezați instalația luminoasă și abia apoi aranjați, ornamentele, ghirlandele și panglicile alese pentru decor.
Alegerea suportului
Pentru bradul artificial, cînd alegem suportul ne gîndim doar la argumentul estetic. Cînd e vorba de brăduțul natural, lucrurile se complică. Dar ce farmec ar mai avea atunci pregătirile din Ajun. De fiecare dată, tulpina copacului trebuie ajustată la suportul pe care îl avem deja în casă. Sau pe care tocmai l-am cumpărat. Ei bine, și acest suport trebuie însă să fie estetic și rezistent. Dacă nu vă gîndiți să cumpărați un tip de suport nou, unele cu spațiu pentru apă în interior, puteți să renovați suportul vechi, clasicul trepied. Camuflarea acestuia poate fi făcută, în funcție de culorile celorlalte ornamente, cu hîrtie creponată, mătase sau atlaz. La fel de bine, puteți să vă puneți imaginația la contribuție, și să creați un aranjament din mușchi natural sau crenguțe de brad. Poate chiar o coroniță.
Simboluri creștine
Obiectele cu care se împodobește bradul nu sînt alese întîmplător, ele sînt simboluri izvorîte din tradiția creștină. Astfel, Steaua din vîrful bradului reprezintă steaua care i-a călăuzit pe magi spre locul unde se născuse Iisus. Culoarea roșie simbolizează sîngele pe care l-a jertfit Mîntuitorul pentru omenire. Bradul însuși este simbol al vieții veșnice. Cadourile de sub brad amintesc de cele dăruite de magi pruncului sfînt, la naștere: aur, smirnă și tămîie.
Decorațiuni de altădată
Creștinii din diferite vremuri și locuri, își decorau altfel brazii de Crăciun.
- în Evul Mediu, pe copaci erau atîrnate mere roșii ca simbol al sărbătoririi lui Adam și Eva și erau numiți copacii paradisului.
- se spune că Martin Luther (1483-1546) a fost primul ce a decorat pomul de Crăciun cu lumînări pentru a arăta copiilor cum strălucesc stelele în nopțile întunecoase.
- în Germania secolului XVI, creștinii săraci făceau o piramidă din lemn, pe care o decorau cu crengi și lumînări. În 1601, un vizitator la Strasbourg nota că o familie a împodobit un copac cu napolitane și bețe de zahăr aurii răsucite (zahăr de orz) și flori de hîrtie de toate culorile.
- la sfîrșitul secolului XVIII, americanii atîrnau în brad mere, nuci și prăjituri.
- în 1850, compania germană Lauscha a început să producă ghirlande de sticlă și îngeri tremurători îmbrăcați în auriu, pentru pomul de Crăciun.
- în 1882, au apărut primele instalații electrice. Edward Johnson, coleg cu Thomas Edison, a aprins într-un copac de Crăciun un șirag de 80 de beculețe.
- primul brad artificial a apărut în Germania, în 1880, și era făcut din pene de gîscă.
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!