Un birou poate deveni mai primitor chiar ºi cu cîteva fire de flori. Plantele transformã orice încãpere într-un loc mai cald ºi mai prietenos, îmbunãtãþesc calitatea locului de muncã ºi ajutã la formarea unui climat plãcut, avînd un rol important în creºterea eficienþei muncii.
De ce este binefãcãtor un loc de muncã familiar?
În UE s-a pornit o adevãratã campanie de informare asupra efectului sãnãtos al plantelor la locul de muncã. Aceastã campanie are ca scop sã atragã atenþia patronilor britanici, austrieci, belgieni, danezi, francezi, olandezi, germani, italieni ºi suedezi asupra necesitãþii creãrii unui loc de muncã mai familiar ºi mai cald. Cei care se simt ca acasã la birou lucreazã cu mai multã plãcere, se îmbolnãvesc mult mai rar, nu se epuizeazã atît de uºor, stãpînesc mai uºor situaþiile de stres ºi lucreazã mai eficient. Atît patronul, cît ºi angajatul reacþioneazã mai bine într-un loc de muncã în care se þine seama de nevoile angajatului, în special de cele legate de confort. Plantele la locul de muncã au menirea sã amplifice randamentul ºi confortul fizic ºi mental al angajaþilor.
Mai multe plante, mai puþine îmbolnãviri?
Conform unui calcul statistic, absenþa de la serviciu, din cauza îmbolnãvirilor, scade de la 15% la 5% în ºase luni, atunci cînd plantele sînt aºezate mai aproape de monitorul angajaþilor. Dupã alte studii, prezenþa plantelor în birouri are ca efect diminuarea cazurilor de depresie ºi dispariþia durerilor de cap sau a alergiilor cauzate de factori de mediu, îndeosebi de aer. Rezultatul este cu atît mai interesant cu cît s-a constatat cã, în Europa, aproximativ o treime din birourile moderne nu sînt dotate cu aparate de aer condiþionat corespunzãtoare.
Plantele îmbunãtãþesc aerul ºi atmosfera din birou
Calitatea aerului dintr-un birou este serios afectatã de o serie de factori nocivi proveniþi de la imprimante, multiplicatoare, monitoare, capitonajul scaunelor etc. Plantele reduc cantitatea de CO2 din aer ºi multe ale elemente dãunãtoare (de ex. benzolul ºi formaldehidele), crescînd astfel ponderea aerului proaspãt. Climatul ideal al locului de muncã, îndeosebi iarna, în perioada în care este necesarã încãlzirea, este foarte greu de asigurat atunci cînd umiditatea din aer este scãzutã. Din cauza aerului uscat apar o serie de neplãceri: uscãciunea gurii, înfundarea nasului ºi chiar a urechilor, mîncãrimi ale ochilor ºi ale pielii. Plantele evaporã 97% din apã la nivelul frunzelor crescînd nivelul de umiditate din mediul înconjurãtor cu 10-15%. Conform unei mãsurãtori, în birourile în care au existat asemenea plante decorative, absenþele pe motive de sãnãtate au scãzut simþitor.
Un birou steril este plictisitor
Cercetãtorii au concluzionat cã plantele creeazã un mediu de muncã plãcut, în timp ce un birou „steril” este plictisitor. Un savant olandez a fãcut legãtura între plante ºi productivitatea muncitorilor dintr-un birou. Plantele au avut un efect binefãcãtor asupra creativitãþii celor din birou, dar ºi asupra capacitãþii lor de concentrare. Conform examinãrilor, împotriva elementelor componente ale aerului cu efect dãunãtor cel mai bine acþioneazã ferigile, ficuºii, speciile de palmieri Areca ºi Phoenix. Umiditatea din aer o sporesc mai bine ferigile, ficuºii ºi filodendronii. Plantele au nevoie de luminã, de loc suficient, apã ºi hranã. Nu existã vreo regulã deosebitã privind modul de amenajare a unui birou. Ceea ce se poate spune cu certitudine este cã o investiþie fãcutã în plante se întoarce înmiit celui care o face.
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit ºi de prietenii tãi!