Crassula ovata sau arborele de jad este o plantă originară din Africa de Sud. Are aspect de arbore, deși nu depășește înălțimea de un metru. Frunzele sînt ovale și cărnoase, oferind casei sau biroului dumneavoastră un aspect liniștitor. Numele de arbore de jad face referire la piatra cu același nume, care este de un verde strălucitor.
Trăiește peste 50 de ani
Puteți crește Crassula ovata aproape toată viața, durata sa de existență fiind de peste 50 de ani! Arborele de jad este renumit pentru puterea sa de a reîncărca energetic oamenii, iar în unele țări este oferit pentru a aduce noroc și prosperitate. Deși originile sale sînt în zonele tropicale, Crassula ovata se adaptează repede la aproape orice tip de mediu. Poate fi crescut în formă naturală sau îi puteți da formă de bonsai. Frunzele nu sînt mai lungi de trei centimetri, iar florile au forma unor steluțe de culoare albă sau roz, ce dau arborelui de jad un aspect aparte.
Adoră aerul uscat
Fiecare plantă are fixurile sale, astfel că și Crassula ovata preferă așezarea spre est. Se simte răsfățată sub razele soarelui, însă în perioada caniculară a verii este mai bine să nu o lăsați foarte mult în soare. Aerul uscat este ideal pentru arborele de jad, deoarece nu suportă umiditatea ridicată. Pe timpul verii, planta se udă cu regularitate, de cîteva ori pe săptămînă, iar iarna lunar, abia după ce pămîntul se usucă. Dacă apare mucegai deasupra pămîntului, transplantați planta într-un nou ghiveci cu pămînt, rărind udările.
Preferă solurile nisipoase
Alegerea pămîntului trebuie să fie făcută cu atenție, în funcție de forma pe care i-o veți da arborelui de jad. În general, cînd este vorba despre tufa de Crassula ovata, aceasta se adaptează perfect amestecurilor din pămînt universal, mraniță de scoarță și nisip de rîu. În schimb, dacă planta are formă de bonsai, solul se fertilizează în fiecare anotimp cu un îngrășămînt specific pentru bonsai. Acesta trebuie să aibă un conținut ridicat de potasiu. În ambele situații, solul trebuie să fie foarte bine drenat și să vă asigurați că în farfuriuța ghiveciului nu rămîne apă.
Atenție la păduchii lînoși!
Crassula nu este o plantă pretențioasă, însă este sensibilă la păduchii lînoși. Aceștia pot fi distruși cu ajutorul unei cîrpe înmuiate în alcool diluat și prin ștergerea locului infectat o dată pe săptămînă, pînă ce boala dispare. Încercați pe cît posibil să nu apelați la insecticide chimice, deoarece puteți risca să distrugeți planta. Totodată, arborelui de jad îi putrezesc frunzele și tulpinile în cazul unei umidități ridicate din încăpere. Înmulțirea se poate face prin butași, recomandabil primăvara și vara. Înainte de a tăia butașul, asigurați-vă că pămîntul arborelui este uscat. După tăiere, plantați ramura de arbore de jad într-un pămînt amestecat cu cît mai mult nisip, ce se umezește foarte puțin. Înmulțirea este rapidă, iar butașii pot fi îngrijiți cu ușurință. Dacă planta este prea infectată, rupeți cîteva rămurele neafectate, cu ajutorul cărora veți înmulți planta, iar arborele-mamă va fi distrus. Atunci cînd este îngrijit bine, arborele de jad înflorește pe toată perioada anului.
Prezentare pe scurt
Crassula ovata se numește popular nu numai Arborele de jad ci și Dolar de argint, Copacul cu bani sau Pomul vieții. În unele țări, Crassula este oferită pentru a aduce noroc și prosperitate.
Specia: Crassula ovata
Sinonime: Crassula argentea, Crassula obliqua, Crassula portulacea
Tipul plantei: Plantă suculentă cu aspect de arbust.
Durata de viață: Peste 50 de ani.
Origine: Africa de Sud
Habitat: Zone africane cu climat tropical. Este crescută în întreaga lume ca plantă de interior, în stare naturală, sau sub formă de bonsai.
Înflorire: Primăvara și toamna tîrziu.
Temperatura: 10-240C
Umiditate: Redusă
Luminozitate: Soare plin
Distribuie pe Facebook acest articol pentru a putea fi citit și de prietenii tăi!